Хвороби старості: які проблеми нас чекають

Старіння – природний процес всіх біологічних організмів. Він запрограмований в геномі клітини. Старіння і смерть, як адаптаційне пристосування, було відкрито в 1881 році німецьким біологом Августом Вейсманом. І тим не менше, цей неминучий етап життя можна зустріти по-різному – фізично активно і повноцінно психічно або з цілим букетом хвороб старості.

Деякі з них обумовлені ушкодженнями ДНК клітин, викликаним старінням, але більшість патологій викликані надмірностями в молодості. Відомо, які порушення і захворювання викликає куріння, зловживання алкоголем або наркотики, але загрозу представляють і на перший погляд нешкідливі речі.

Жирна їжа

Вчені встановили, що велике значення в появі таких захворювань, як інфаркт, інсульт, атеросклероз, гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця і навіть цукровий діабет 2 типу викликані захопленням жирною їжею. Їжа з великим вмістом насичених жирів викликає підвищення рівня холестерину і глюкози в крові. Холестерин відкладається на стінках судин, утворюючи нерозчинні бляшки, порушуючи їх проникність і підвищуючи ламкість.

Висока кількість в їжі тваринних жирів призводить до підвищення рівня глюкози, яка пошкоджує нирки, викликаючи нефропатію. У людей, які люблять поїсти жирні страви в 12 разів вище ризик захворіти хворобою Альцгеймера.

Жири перешкоджають надходженню глюкози в клітини мозку, що призводить до ослаблення пам’яті, зниженню когнітивних функцій. Геронтологи виявили багато захворювань, негативно впливаючих на якість життя і її тривалість, викликаних вживанням жирної їжі. Щоб дожити до старості в твердому розумі, бадьорим і активним потрібно з молодості задуматися над тим, що лежить в тарілці.

Недарма великий Сервантес, який прожив довге і плідне життя, попереджав своїх сучасників, що здоров’я всього тіла кується в кузні шлунка. Будинок пристарілих, розташований в Києві, піклується про своїх підопічних, щоб в їх раціоні не містилися шкідливі жири.

Сіль

Пристрасть до солі у людей має давнє коріння. Вона цінувалася на вагу золота, була мірилом багатства і благополуччя. Сіль захищала їжу від псування і надавала стравам більш насичений смак. Однак надлишок натрію, який містить звичайна кухонна сіль, порушує осмотичний тиск і співвідношення внутрішньо- і позаклітинної рідини.

Порушення балансу натрію призводить до «збою» фізіологічних процесів, особливо при вікових змінах в організмі. Зловживання сіллю викликає щорічно від 30 до 50 тис. Інфарктів і інсультів. Захоплення солоною їжею в 18 разів підвищує ризик захворювань печінки, в тому числі і такого небезпечного, як фіброз.

Порушення натрієвого балансу призводить до захворювань суглобів і всієї кісткової системи, остеопорозу і радикуліту. Сіль пошкоджує нирки, так як саме вони виводять з організму її надлишок. Сіль затримує в організмі токсини, продукти розпаду, шлаки і негативні радикали. Немає жодної системи, яка б не страждала від великої кількості солі в продуктах харчування.

Цукор

Пристрасть до солодкого становить небезпеку не тільки в літньому віці. У дітей, які захоплюються цукерками, солодкими напоями та тістечками відзначається швидка стомлюваність, неуважність, слабкість, збудливість. Встановлено зв’язок між любов’ю до солодкого і ризиком виникнення алкогольної і наркотичної залежності.

Надлишок солодкого призводить до зростання патогенних мікроорганізмів і грибків, він може спровокувати ракові захворювання і атеросклероз, хвороби серця і судин, викликає катаракту і діабет, призводить до розвитку артриту і остеопорозу, зумовлює появу розсіяного склерозу і хвороби Паркінсона, поліомієліту та захворювань органів травлення. Вчені виявили понад 70 важких захворювань, причиною розвитку яких є зловживання цукром.

До того ж він прискорює процеси старіння. Небезпечний цукор і тим, що він часто «невидимий». Його містять такі «несолодкі» продукти як ковбаса, кетчуп, майонез, горілка. У нашій країні люди замість безпечних 10 кг цукру на рік вживають 80 кг, що наближає старість з її хворобами і неміччю.

Гіподинамія

Цей термін, майже вийшов з ужитку, позначає низьку фізичну активність. Офісна робота, уроки та лекції, дозвілля за комп’ютером або біля телевізора призводять до хвороб опорно-рухової системи – сколіозу, радикуліту, остеохондрозу. Сидячий спосіб життя страждає серцево-судинна система. Порушення кровообігу викликає геморой, варикоз, тромбоз.

Ризик смерті від інфаркту і серцевої недостатності в 2 рази вище у тих, хто вважає за краще спокій активному способу життя. У чоловіків сидячий спосіб життя викликає простатит, рак простати і статеві дисфункції, а у жінок – гінекологічні патології. При малої рухливості збільшується відкладення жиру, особливо найнебезпечнішого – вісцерального.

Можна продовжити список небезпечних факторів, що призводять до хвороб старості, зниженню якості життя і скорочення його тривалості. Але і перерахованого вище цілком достатньо, щоб задуматися над своїм способом життя в молодості, щоб не довелося проводити старість в інвалідному кріслі або прикутим до лікарняного ліжка. Будинок пристарілих в Києві піклується про своїх пацієнтів, надаючи збалансоване і вітамінізоване меню тільки з правильних продуктів.

Rate this post
Гавриленко Сергей
Ведущий психолог, психотерапевт Всеукраинской Ассоциации Домов Пристарелых
Дата публикации: 02.10.2018